Default.master

Veelgestelde vragen

Instellingen per telefoon

HTC P3300
Instellingen om de interne GPS ontvanger te gebruiken:

Kies via het Instellingen menu bij het GPS tabblad voor GPS handmatig instellen en dan Poort COM4.
HTC P3600
Instellingen om de interne GPS ontvanger te gebruiken:

Kies via het Instellingen menu bij het GPS tabblad voor GPS handmatig instellen en dan Poort COM9 en Baudrate 57600.
MDA vario / qtek 9100
Hoewel het bij veel gebruikers goed werkt, zijn er enkele die problemen rapporteren bij gelijktijdig gebruik met TomTom. Als TomTom niet meer goed werkt en 'achter loopt', dan komt dat waarschijnlijk omdat de telefoon te traag is.
Het is mogelijk om via het programma omapclock de kloksnelheid te verhogen, maar dit kan schade opleveren en is volledig op eigen risico.
Mio A701
Om de ingebouwde GPS ontvanger van de Mio A701 te gebruiken, kun je proberen via het Instellingen menu bij het GPS tabblad de GPS handmatig in te stellen op:

 1. Poort: COM4, Baudrate: 4800bps om gebruik te maken van SiRFinstantFix (SIF)
 2. Poort: COM2, Baudrate: 57600bps als alternatief

Nokia: waarom vraagt de telefoon steeds toestemming voor toegang tot netwerk en GPS?
Dit is een 'veiligheidsinstelling' van Nokia telefoons. Je kunt deze uitschakelen door voor 'always allowed' te kiezen:

Nokia N95:
Menu -> Applications -> App. Mgr. -> trackr! -> Options -> Open -> Select
 • Access point: kies het standaard access point dat je gebruikt
 • Network access: Always allowed
 • Positioning: Always allowed

Nokia overig:
Menu -> Tools -> App. Mgr. -> trackr! -> Options -> Suite settings -> Select
 • Network access: always allowed
 • Positioning: always allowed

Nederlands:
Menu -> Instrum. -> Toep. Beh. -> trackr! -> Opties -> Suiteinstellingen -> Selecteer
 • Netwerktoegang: Altijd toegestaan
 • Positiebepaling: Altijd toegestaan


Let op: gebruik trackr! versie 0.3 of hoger.
HTC Touch Diamond
Gebruik de GPS instelling 'Windows (Intermediate Driver)' om de interne GPS ontvanger te gebruiken.

Als trackr! vastloopt na het starten van een sessie en de melding 'device(s) gevonden', controleer dan of je de laatst beschikbare ROM versie voor de HTC Diamond Touch hebt. In de nieuwere versies zijn problemen met GPS toegang opgelost.
Blackberry
trackr! voor Blackberry gebruikt de Internet gateway van de telecom carrier om locatie gegevens naar de website te kunnen versturen. Vul hiervoor de APN gegevens in bij 'Options' -> 'TCP'.

Enkele APN gegevens zoals die aan ons zijn gemeld:

Vodafone
APN Name: blackberry.vodafone.nl
Username: vodafone
Password: vodafone

KPN
APN Name: internet
Username: KPN
Password:

T-Mobile
APN Name: internet
Username:
Password:


LET OP: data verkeer kan extra in rekening worden gebracht. Informeer hiernaar bij je telecom provider.
Samsung Omnia
Gebruik de GPS instelling 'Windows (Intermediate Driver)' om de interne GPS ontvanger te gebruiken.

Mobiel

De Instellingen menu-optie is grijs, hoe verander ik mijn instellingen?
De instellingen kunnen alleen worden aangepast als er geen actieve GPS sessie is. Kies Stop GPS. Hierna zal in het Menu de Instellingen optie wel beschikbaar zijn.
De COM poort die ik wil gebruiken bij het GPS tabblad in Instellingen staat niet in de lijst?
Pas vanaf Microsoft .NET Compact Framework 2.0 SP1 worden de COM poorten goed gedetecteerd. Download de laatste versie via de download pagina.
Kan ik trackr! gelijktijdig met TomTom gebruiken?
Ja, dat kan. De instellingen hiervoor zijn afhankelijk van het device dat je gebruikt.

Zorg dat de zogenaamde GPS Intermediate Driver wordt gebruikt. Dat is standaard functionaliteit van Windows Mobile waardoor meerdere programma's tegelijkertijd GPS informatie kunnen ontvangen. Bekijk deze pagina voor een Engelstalige beschrijving.

Let erop dat TomTom niet altijd goed met deze settings kan omgaan. Dat wil zeggen, als je in TomTom de gedeelde COM poort instelt, kan TomTom deze vaak pas openen als je EERST een ander programma dat de gedeelde COM poort gebruik start. Met andere woorden: je moet dan altijd eerst trackr! starten en daarna pas TomTom. trackr! en TomTom zullen dan naast elkaar werken en beiden kunnen beschikken over de meest recente GPS informatie. Overigens kun je na het starten van TomTom trackr! wel stoppen, TomTom blijft dan gewoon doorlopen.
Hoeveel data wordt er verstuurd vanaf de telefoon naar de server? Wat kost dat?
Er zijn twee manieren waarop informatie wordt verstuurd bij het doorgeven van positie informatie aan de server:

 1. Bij live-tracking. Hierbij wordt met een door de gebruiker in te stellen interval telkens positie data verstuurd naar de server. Deze bevat alleen de posities sinds de laatste keer dat de server succesvol is benaderd. De hoeveelheid data die wordt verstuurd hangt ook af van de hoeveelheid posities die worden doorgestuurd. Als je op een kaarsrechte weg rijdt, zullen er niet zoveel posities worden opgeslagen. Loop je echter een bochtige route, dan worden er meer punten opgeslagen. Om toch een globale indicatie te geven: gemiddeld wordt er per request naar de server minder dan 1 kb aan data verstuurd en ontvangen. Het gaat dan vaak om slechts een paar posities per request.
 2. Bij het versturen van een complete track achteraf (handmatig te activeren via het menu Verstuur data). Deze tracks komen in je tracks-lijst op de website. Hier kan het aantal posities oplopen in de honderdtallen. Bij circa 275 posities in een track wordt zo’n 30 kb gebruikt.


Daarnaast wordt ook data verbruikt bij het binnenhalen van posities van vrienden uit je vriendenlijst (alleen als je dit hebt ingeschakeld). Ook dit is weer afhankelijk van de tijdsinterval die je instelt en het aantal vrienden in je vriendenlijst.

De meeste data wordt echter gebruikt bij het gebruiken van de kaart functie! Per kaartje kan dit oplopen tot wel 120 kb. Als je dan de kaart laat aanstaan terwijl je beweegt, loopt dit heel hard op omdat telkens weer nieuwe kaartinformatie moet worden gedownload. Vandaar ook de waarschuwing zodra je de kaartfunctie voor het eerst inschakelt.

Als je het exact wilt bijhouden, kun je het beste een applicatie installeren die bijhoudt hoeveel data er wordt verstuurd. Zo heb je exacte getallen en kun je zelf de kosten onder controle houden.

De kosten van dataverkeer zijn afhankelijk van de GSM provider die je gebruikt. Informeer hiernaar bij je provider.
Ik heb nu ingesteld dat hij elke 60 seconden zijn data moet versturen. Helaas doet hij dit niet altijd. In de log staat: Not sending live data: already sending=False positions captured=0.
Dat is een feature, geen bug ;-)

De regel in de logfile vertelt dat de applicatie op dat moment geen data gaat versturen, omdat er geen nieuwe posities zijn bewaard (zie positions catpured=0). De applicatie bepaalt aan de hand van een aantal regels of een nieuw punt wordt opgeslagen, bijvoorbeeld als de afstand tot het vorige bewaarde punt groter is dan een bepaalde waarde.

Op deze manier wordt het aantal punten in een track beperkt, omdat het geen zin heeft om 100 punten te versturen en te bewaren om een beweging over een afstand van slechts 10 meter weer te geven.

In dit geval zijn er geen posities gecaptured, waarschijnlijk omdat je binnen die minuut niet (ver genoeg) van plaats bent veranderd. Dan wordt de informatie ook niet doorgegeven aan de server om zo dataverkeer te besparen.
Ik kan geen opgeslagen tracks versturen / de optie "verstuur data" is grijs.
Om op je telefoon opgeslagen tracks te versturen, moet de GPS sessie gestopt zijn. Daarna is de verstuur data niet grijs meer als er opgeslagen tracks aanwezig zijn die nog niet zijn verstuurd.
Welke versie van het .NET Compact Framework is bij mij geinstalleerd?
Er zijn twee manieren om hier achter te komen:

 1. Start trackr! en gebruik de menuoptie 'Bekijk log'. De eerste regel (helemaal onderaan) geeft de gedetecteerde versie weer
 2. Start de Verkenner en start in de 'Windows' directory de applicatie 'cgacutil'


Vergelijk de waarde met de volgende lijst:

1.0.2268.0 = CF 1.0 RTM
1.0.3111.0 = CF 1.0 SP1
1.0.3226.0 = CF 1.0 SP2 Recall
1.0.3227.0 = CF 1.0 SP2 Beta
1.0.3316.0 = CF 1.0 SP2 Final
1.0.4292.00 = CF 1.0 SP3

2.0.5238.0 = CF 2.0 RTM
2.0.6129.0 = CF 2.0 SP1
2.0.7045.0 = CF 2.0 SP2

Website

Waarom verschijnt een live track niet in het lijstje met opgeslagen tracks?
Via live tracking wordt alleen de laatste sessie bewaard. De track wordt wel lokaal opgeslagen op de telefoon (ook als je geen gebruik maakt van live tracking).

Om je tracks op de website in het lijstje van opgeslagen tracks te krijgen, kies je in het menu op je telefoon voor Verstuur data.
Is het ook mogelijk om het export bestand in Google Earth weer te geven als route?
Je kunt de GPX-bestanden die je kunt downloaden bij Opgeslagen tracks gewoon op Google Earth slepen